Massage voor honden

Wat is sportmassage?
Sportmassage wordt meestal in verband gebracht met sport of sporthonden. Maar de term sportmassage zegt juist iets over de technieken die tijdens deze massages gebruikt worden. Sportmassage is namelijk een diepe massagetechniek die bedoeld om het lichaam weer in balans te krijgen. Er is bij deze massage extra aandacht voor de spieren en beweging. Daarbij wordt er afgewisseld met diepe, langzame of juist ritmische massagetechnieken. Deze speciale bewegingen zorgen voor een betere circulatie en een sneller herstel. Sportmassage helpt niet alleen bij ontspanning of verlichting van pijn bij blessures, maar kan ook nieuwe blessures helpen voorkomen. Dat is het grootste verschil tussen sportmassage en diverse andere vormen van massage.

Waarom sportmassage?
Wil je je hond in optimale conditie houden, voorbereiden op een belangrijke wedstrijd, na een intensieve werkperiode goed laten herstellen, bij een blessure of na een operatie ondersteunen in z’n herstel dan is een sportmassage zeker aan te raden.

Een sportmassage wordt toegepast om het herstel van het lichaam te bevorderen, pijn te verlichten, zorgt voor ontspanning en helpt stress te verminderen. Het zorgt voor een betere circulatie en stofwisseling. Ook kan sportmassage blessure of klachten voorkomen en helpt het je hond beter in zijn vel te zitten. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren. Eventueel kan dit proces thuis nog ondersteund worden met behulp van Fitness/balansoefeningen. De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

Is sportmassage voor iedere hond?
Een sportmassage is zeer zeker geschikt voor iedere hond! Het is geschikt voor een sporthond, maar ook zeker geschikt voor een ‘niet sporthond’. Sportmassage heeft een ontspannende werking op het hele lichaam. Voor honden die klachten hebben door overbelasting, stress, gedragsproblemen of een verkeerde houding kan de massage daarom ook heel nuttig zijn. Het laat de spanning en stress uit het lichaam vloeien en verminderd pijn. De hond krijgt een groter bewustzijn over zijn eigen lichaam en hoe hij zijn lichaam moet gebruiken. Sportmassage zorgt voor ontspanning bij de hond waardoor lichaam en geest in een betere conditie en balans komen.

Een behandeling kan daarnaast voor vele fysieke problemen ingezet worden:

 • Oudere honden met een wat stramme beweging of stijve spieren
 • Honden met ‘opstart problemen’, moeilijk opstaan of moeilijk op gang komen
 • Honden met gewrichtsproblemen, zoals artrose, HD, ED, OCD, spondylose, etc.
 • Als begeleiding naast een behandeling van een dierenarts, bijv. kreupelheden of kneuzing
 • Als begeleiding in een revalidatie proces na bijvoorbeeld een kruisband operatie of gewrichtsoperatie, in overleg met de behandeld dierenarts.
 • Honden met gewrichtsslijtage of problemen aan spieren of pezen
 • Situaties waarin je hond moet herstellen, zoals na blessure, trauma of operatie
 • Als begeleiding in de training/sport
 • Ter preventie van blessures
 • Voor honden met stress of gedragsproblemen
 • Voor honden met fysiek of mentaal trauma
 • Om meer informatie te krijgen over je hond.
 • Zijn er probleemgebieden of aandachtspunten om in de gaten te houden?
 • Of omdat het gewoon fijn voor je hond is!

Wanneer masseer ik niet:
– Als er voor mij twijfel is of er eventuele andere problemen spelen die eerst door een dierenarts bekeken moeten worden.
– Wanneer er binnen drie behandelingen geen aanzienlijke verbetering optreedt.

Vanaf 1 januari 2018 zijn wij geaccrediteerd bij de SPPD, de brancheorganisatie voor diergedragsdeskundigen.