Fitness voor honden

Waarom Fitness voor honden?
Fitness is een combinatie van balans, kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en mentale oefeningen. Een hond die zich bewust is van zijn lichaam, die weet dat hij een voor- en achterkant heeft, heeft een goede controle over zijn lichaam, hij is zich bewust van het feit dat hij vier poten heeft. Omdat hij dan ook weet waar zijn poten zich op dat moment bevinden zal hij minder snel geblesseerd raken door een onverwachte beweging.
Fitness- en balansoefeningen kunnen de hond bewuster maken van zijn lichaam. Het stretchen van de spieren bij een warming up of cooling down en daarnaast het versterken van de spieren zorgt ook voor een betere bewustwording, een betere balans en stabiliteit van de romp. De oefeningen worden onder individuele begeleiding aangeleerd en uitgelegd, maar dienen thuis ook geoefend te worden om zo uiteindelijk voor verbetering van fitheid van de hond te kunnen zorgen.

Waar ligt de basis van balans?
De basis van balans ligt in de romp. En dan vooral in de stabiliteit van de romp. Een goede samenwerking tussen de passieve en actieve spiersystemen zorgt voor de juiste stabiliteit. De rompspieren, bekkenbodemspieren en schuine buikspier zijn bepalend voor de houdingsstabiliteit. Als de goede spieren op het juiste moment en voor de benodigde duur met correcte snelheid en kracht aanspannen is er sprake van ‘core stability’. De romp zorgt voor de verbinding van de voor- en achterpoten en moet om die reden de meeste krachten centreren, bundelen en overdragen. Is de romp stabiel dan is er een verminderde kans op blessures omdat dit er voor zorgt dat de bewegingen bewuster en gecoördineerder zijn. Is een romp niet stabiel, dan gaat er veel kracht en energie verloren. Uiteindelijk kan dit mede een oorzaak zijn voor overbelasting waardoor blessures eerder kunnen optreden. Behalve de stabiliserende functie die de romp heeft, moet deze voor een juiste werking ook flexibel zijn om voor een juiste beweging te kunnen zorgen. 

Voor welke honden is Fitness geschikt?
Honden die overduidelijk eenzijdig bespierd zijn.
Honden met artrose.
Jonge honden in de opbouw naar hun (wedstrijd)sport.
Topsporters als aanvulling op hun wedstrijdtraining.
Werk- en showhonden.
Dekreuen en fokteven.
Honden met een zwakke achterhand en/of uitval van de reflexen van de achterpoten.
Na een blessure of operatie om weer op het hoogst haalbare niveau te komen.
De oudere hond.
Honden met overgewicht.

Eigenlijk dus voor iedere hond, van jong tot oud en van bankhanger tot topsporter.

De werkwijze van Fitness voor de hond
De eerste les, de intake, duurt circa 1 uur. Na de intake is het belangrijk om na 14 dagen terug te komen zodat in het begin van de training er voldoende sturing is op de juiste uitvoering van de oefeningen. Daarna is minimaal eenmaal per 4 weken trainen bij Hondenservice Francien aanbevolen, vaker mag natuurlijk ook. Wel is het van belang dat er, bij eenmaal per 4 weken training op onze locatie, thuis minimaal 1 tot 3 keer per week getraind wordt.  

Vanaf 1 januari 2018 zijn wij geaccrediteerd bij de SPPD, de brancheorganisatie voor diergedragsdeskundigen.