Activiteitencoach voor honden

Advies op maat

Er leven ruim 2 miljoen honden in ons land. Een flink gedeelte van deze dieren is door omstandigheden niet of te weinig in staat om zich door middel van sport, spel, beweging of anderszins te ontspannen. Sommige van deze honden hebben last van onderstimulatie en andere zijn juist overprikkeld. De ene hond wordt hierdoor extreem druk en soms zelfs agressief, de andere gaat een groot deel van de dag slapen. 

Een hond heeft behalve voer, water en slapen ook behoefte aan activiteiten. Onderstimulatie maar ook overprikkeling kunnen leiden tot ongewenst gedrag met daaruit voortvloeiend soms zelfs probleemgedrag. Maar wat is een goed balans tussen activiteiten en rust? Wat kan de eigenaar doen om die balans te vinden? Tijdgebrek en een drukke agenda kunnen voor de eigenaar een belemmering zijn om activiteiten te doen met hun hond. Sommige eigenaren vinden het lastig om activiteiten aan te bieden welke passend zijn bij hun type hond.

Toch willen de meeste eigenaren het beste voor hun dier, maar weten absoluut niet hoe ze dit moeten aanpakken. Een uitlaatservice, hondendagopvang of cursus neuswerk kan voor sommige baas/hond combinaties uitkomst bieden. Maar direct contact met soortgenoten is voor een grote groep honden niet haalbaar omdat ze ‘moeilijk’ in de omgang zijn en/of de eigenaar niet weet hoe te handelen. Voor al deze eigenaren hebben wij een advies op maat.

Als activiteitencoach stellen wij voor elke individuele hond een activiteitenbalans op zodat de activiteiten kunnen worden afgestemd op leeftijd, persoonlijkheid en interesses van de hond welke bovendien passend zijn bij u als eigenaar in uw leefsituatie. Een activiteitenbalans zorgt voor een balans in activiteiten en goed welzijn. Of het nou om revaliderende, oudere, rustige, drukke of jonge honden gaat. Ook wanneer uw hond geen ‘probleemgedrag’ vertoont kan het verrijkend voor hem zijn om samen met u een activiteit te doen waarbij de band tussen baas en hond geoptimaliseerd kan worden. Wij leveren een activiteitenplan op maat voor elke individuele hond.

Een activiteiten coaching traject bestaat uit drie afspraken bij u thuis of op onze hondenschool. De eerste afspraak duurt ongeveer een uur. De twee andere afspraken duren ongeveer 30 tot 45 minuten.

Werkwijze

Na aanmelding sturen wij u een vragenformulier toe. Dit vult u in en stuurt u terug. Daarna plannen we een intakegesprek om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de activiteiten van uw hond en de mogelijkheden van u als eigenaar. Dit is belangrijk omdat activiteiten voor de ene hond verrijkend zijn, terwijl ze voor de andere hond frustrerend en stressvol kunnen zijn. Tijdens het eerste bezoek ontvangt u een advies met een activiteitenplan. Hiermee kunt u vervolgens zelf aan de slag met uw hond. In de twee vervolgafspraken wordt het activiteitenplan geëvalueerd en eventueel bijgesteld en word u gecoacht om de activiteiten met de hond op de juiste wijze te kunnen doen.

Wanneer u na de drie afspraken toch nog meer begeleiding nodig heeft om de activiteiten in de praktijk uit te voeren, dan kunnen wij als activiteitencoach u daarbij helpen. Wij kunnen u tijdens privébegeleidingen ondersteunen om uw hond zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de activiteiten. 

Activiteiten coaching is nooit een vervanger voor gedragstherapie. Het kan echter wel een positieve invloed hebben op sommig probleemgedrag. Wanneer blijkt dat activiteiten coaching niet het gewenste effect oplevert, wordt u doorverwezen naar een gedragstherapeut waarmee wij samen werken.

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen?

Neem dan contact op!